De Goudsmid in het Atelier

Een goudsmid is een metaalbewerker gespecialiseerd in het bewerken van edele metalen. Hij vervaardigd gewoonlijk juwelen en andere kleine siervoorwerpen.

De goudsmid gebruikt traditioneel edele metalen zoals goud, zilver, platina en palladium. Deze metalen worden in de regel niet zuiver gebruikt maar meestal als legering om betere eigenschappen te verkrijgen zoals hardheid, sterkte en duurzaamheid. Vaak wordt er ter versiering en verrijking van de sieraden ook gebruik gemaakt van edelstenen en halfedelstenen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zegt de term goudsmid of zilversmid niets over het metaal waar de smid mee werkt. Werkt men met sieraden dan is men een goudsmid. Werkt men met gebruiksvoorwerpen, dan is men een zilversmid. In principe kun je dus een goudsmid zijn die enkel met zilver werkt of een zilversmid die alleen maar met goud werkt.

Edelsmeden gebruiken al sinds eeuwen dezelfde methoden om de edele metalen te bewerken, tot een jaar of 10 geleden, in Amerika onstond het tekenen van sieraden met een computer, vervolgens het printen in was en daarna de geprinte onderdelen te gieten. In het begin was deze techniek niet bruikbaar voor de "gewone" goudsmid. Maar zoals altijd evolueert de techniek en kwam het uiteindelijk ook naar Nederland.

Vandaag de dag worden de "opdrachten" vaker getekend (3D-Cad) dan gesmeed. Deze techniek hebben wij inmiddels volledig eigen gemaakt, sterker nog wij tekenen en gieten sieraden ook voor andere juweliers.

Juwelier Leijnen is de samenwerking aangegaan met Juwelier Verto (veldhoven) om het volledige procedee zelf te kunnen uitvoeren. Juwelier Verto heeft de wasprinter, en Juwelier Leijnen heeft de gieterij verwezenlijkt in ons oude pand op het koningsplein. Beide kunnen we 3D tekenen, en uiteraard de sieraden afwerken.

Wij voeren o.a. de volgende aan

Merken